Het Financieele Dagblad (FD) – Article (Dutch)

10 december 2015

Internationale focus zorgt voor meer omzet

  • Hans Verbraeken, donderdag 10 December 2015

Het buitenland werkt als hefboom voor de bedrijfsomzet. Internationalisatie is dan ook een belangrijke aanjager van de snelle groei van de FD Gazellen. Twee derde van de 490 bedrijven blijkt in het buitenland actief. In 2014 was dat een fractie minder, 62%. Iets meer dan de helft van die bedrijven, 53%, zegt ook een ‘internationaliseringsstrategie’ te hebben.

De Gazellen beproeven hun geluk over de grens meestal eerst in België. Driekwart van de in het buitenland actieve Gazellen haalt daar een deel van zijn omzet. Duitsland is een goede tweede; 57% van de international georiënteerde Gazellen doet daar zaken. In Europa komen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk daar achteraan met respectievelijk 22% en 11%.

Kristian en Allard Nooitgedagt van Eleanor Wine Index

 

Buiten Europa scoren de Verenigde Staten hoog: 39% van de snelle groeiers die de grens over gaan, zoekt de Amerikaanse markt op. China is een afzetmarkt voor 11% van de bedrijven, Rusland voor 4%, Japan voor 4% en daar hinken dan nog wat ‘exotische landen’ als Chili, Singapore, Maleisië, Zuid-Korea en Vietnam achteraan.

Kwetsbaar

Die cijfers zijn goed verklaarbaar, zegt Bas Pulles, directeur internationale programma’s voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO adviseert en ondersteunt bedrijven intensief bij het internationaal zakendoen. ‘Bij veel snelgroeiende ondernemingen is het marktverhaal doorslaggevend. Nederland is vaak te klein om snelle groei te realiseren. Je ziet dat terug in het feit dat ze eerst de markten van onze buurlanden betreden.’

Een tweede belangrijke reden voor bedrijven om de grens over te gaan is volgens Pulles het kostenaspect en het spreiden van risico’s. ‘De financieel-economische crisis heeft dat versterkt. Nederlandse bedrijven die alleen binnenslands actief zijn, blijken kwetsbaarder en hebben zware klappen gekregen. Internationaal werkzame bedrijven waren winstgevender.’

Vooral bedrijven in de categorie ‘start-ups’ zoeken ook nog eens ‘naar nieuwe kansen’, aldus Pulles. ‘Ze zijn op zoek naar nieuwe businessmodellen, willen aansluiting bij nieuwe ontwikkelingen, bij innovaties.’

Internationalisering is gemakkelijker geworden door internet en de online-afzetkanalen en -platforms waarop producten kunnen worden getoond en besteld. Zoals voor de producent, importeur en distributeur van ‘mobile lifestyle assessoires’ Avanca International van ondernemer Tim Haaksma (35) te Den Haag. Zijn bedrijf ­— met veertig personeelsleden — heeft zijn omzet in vier jaar verzevenvoudigd tot €  6 mln. ‘We presenteren ons op grote onlineplatforms met onze producten’, zegt Haaksma, bedrijfskundige en voorheen werkzaam bij Philips. Hij noemt Groupon, Bol.com en Amazon en de dagaanbieder 1DayFly.com.

Schaatsenmakers

Een ander voorbeeld van de internationaliseringskracht van internet zijn de Nederlandse broers Allard (30) en Kristian (28) Nooitgedagt. Ze stammen uit de familie van de voormalige gereedschap- en schaatsenmakers Nooitgedagt te IJlst. De broers runnen Eleanor Wine, een onlinehandelsplatform in de betere bordeauxwijnen, vanuit Amsterdam en op locatie in Frankrijk. Zij bedienen de zakelijke markt, te weten de importeurs, distributeurs, wijnhandelaren en investeringsfondsen in vooral de ‘financiële hubs’ in de wereld: in Londen, Hongkong, Singapore, Sjanghai en New York. Zetten ze in 2012 nog voor € 100.000 om, in 2015 overstijgt het verkoopcijfer de € 4 mln. Hun platform draagt de naam Eleanor, een 12de-eeuwse hertogin van Aquitanië, koningin van Frankrijk en daarna van Engeland. Zij opende volgens de overlevering met haar tweede echtgenoot Henry ll de Engelse markt voor de bordeauxwijn.

Waar de zakelijke markt voorheen voornamelijk was gebaseerd op relaties, geloven de Nooitgedagts in een verschuiving naar handel online, zoals zich ook in de consumentenmarkt heeft voorgedaan. Door het bundelen van het hele aanbod waren ze met hun online-etalage een novum in de bordeauxmarkt. ‘Voorheen was het bijna niet mogelijk om tachtig handelaren te bellen en een prijs af te wachten, terwijl de wijn een week later moest worden verscheept. Nu is het complete aanbod via een enkele log-intoegang zichtbaar’, aldus Allard.

Back